Pomocy!!!!

Anita26

#7297058 Napisano: 14.09.2025 06:52:03
Witam
Mam problem, kupiłam opakowanie promocyjne piegusek z Milki ale gdzie jest ten kod? Na opakowaniu wewnątrz znalazłam datę a pod spodem jest ciąg liczb i liter z jakąś godziną na końcu czy to jest to? Bo jak wpisuje to mnie nie przepuszcza dalej emotka
0 0

renatak0renatak0

#7297059 Napisano: 14.09.2025 07:16:05
Trzeba sie dobrze przyjrzeć tej foli . Kod jest wydrukowany na czerwono ,tez wewnątrz.
0 0

Anita26

#7297066 Napisano: 14.09.2025 08:16:07
Super, dziękuję bardzo za pomoc emotka
0 0

pionas

#7297125 Napisano: 14.09.2025 14:17:22
cb656 napisał(a):

pionas czy orientujesz się, jak działa dostęp do internetu przez sieć komórkową, co decyduje o tym, z jakiego serwera Operator skorzysta? Dlaczego jest tak, że User dajmy na to korzystający z BTS w Bydgoszczy dowiaduje się nagle, że jest zalogowany do serwera w Poznaniu albo Olsztynie?!
emotka

Nie znam się na tym, ale z moich obserwacji wynika, że zawsze wybierany jest najbliższy maszt BTS, ale to jeszcze nie jest okno na Internet, tam dopiero operator na podstawie jakiś swoich algorytmów ocenia gdzie Cię dalej przekierować, ma na to wpływ np. aktualne obciążenie systemu, jeśli serwer nie jest w stanie przyjąć więcej połączeń wybiera inny który Cię obsłuży i stąd będąc w Warszawie na świat idziesz z Poznania lub Olsztyna bo tam w tej chwili jest mniejszy ruch.
1 cb656 0

cb656

#7297133 Napisano: 14.09.2025 14:50:43
pionas napisał(a):

cb656 napisał(a):

pionas czy orientujesz się, jak działa dostęp do internetu przez sieć komórkową, co decyduje o tym, z jakiego serwera Operator skorzysta? Dlaczego jest tak, że User dajmy na to korzystający z BTS w Bydgoszczy dowiaduje się nagle, że jest zalogowany do serwera w Poznaniu albo Olsztynie?!
emotka

Nie znam się na tym, ale z moich obserwacji wynika, że zawsze wybierany jest najbliższy maszt BTS, ale to jeszcze nie jest okno na Internet, tam dopiero operator na podstawie jakiś swoich algorytmów ocenia gdzie Cię dalej przekierować, ma na to wpływ np. aktualne obciążenie systemu, jeśli serwer nie jest w stanie przyjąć więcej połączeń wybiera inny który Cię obsłuży i stąd będąc w Warszawie na świat idziesz z Poznania lub Olsztyna bo tam w tej chwili jest mniejszy ruch.

Dla mnie jest to zdumiewający świat "czarnych skrzynek", no bo wychodzi z tego, że pierwszy BTS przekazuje sygnał do kolejnego i dalszych, dalszych, aż do tego docelowego Olsztyna, Poznania,  a to wszystko przecież wymaga czasu! Tak więc ping siłą rzeczy musi ulec wydłużeniu (wielokrotna odpowiedź), no ale tak nie jest w praktyce. Mam z reguły ping na poziomie 20-30 milisekund. Dziwne to wszystko, ech... emotka
0 0

pionas

#7297142 Napisano: 14.09.2025 15:20:58
20-30 ms czy mało czy dużo to nie pojęcie względne emotka
warto użyć polecenia tracert … pokaże całą trase od Twojego komputera do IP docelowego.

Co do tych sugerowanych lokalizacji to ja jestem sceptycznie nastawiony. Pamiętam że kiedyś była strona na której można było do IP przypisać lokalizację i wtedy na podstawie puli adresów skrypt przypisywał lokalizację. Przykład adresów IP z neostrady/Orange, często jak sprawdzam spamerów na stronie to wskazuje mi ich lokalizację jako Amsterdam, Holandia, a wiem że są w Polsce emotka
1 cb656 0

lb

#7297159 Napisano: 14.09.2025 16:19:12
1 cb656 0

zebry

#7297577 Napisano: 15.09.2025 21:01:37
Od kilku dni próbuję wyciągnąć blikiem 50zl z Grześków i po wpisaniu obu kodów wyskakuje taki komunikat. Ktoś może tez tak miał?
0 0

aurorcia

#7298360 Napisano: 18.09.2025 12:22:14
Czy ktoś wie do kiedy ważne są kody ebilet wygrane w apce coli, chyba że Sprite to było.
0 0

misiamarysia

#7298451 Napisano: 18.09.2025 20:56:17
zebry napisał(a):

Od kilku dni próbuję wyciągnąć blikiem 50zl z Grześków i po wpisaniu obu kodów wyskakuje taki komunikat. Ktoś może tez tak miał?

Napisz do organizatora. jak tak miałam przy innej loterii i dostałam nowy czek BLIK.

Jestemnowa

#7299252 Napisano: 22.09.2025 19:20:42
Ja potrzebuję 2 szt na kubek bo mam tylko 6 😅 jak ktoś ma to chętnie odkupie 😊
0 0

andii

#7303142 Napisano: 04.10.2025 11:35:08
Haj. Dziś wieczorem wybieram się na zakupy urządzenia wielofunkcyjnego. 
Pliss doradźcie coś🙏
3w1,  WiFi tylko niewiem czy laserowa czy atramentowa. emotka  ?
Drukuje sporadycznie, do szkoły córce lub na konkursy cośikemotka
Mojemu HP ciągle tusz wysychał więc dostał kopa emotka  w d...e
0 0

nanajka81

#7303165 Napisano: 04.10.2025 14:13:15
andii napisał(a):

Pliss doradźcie coś🙏

idz w laser, może nie jest to tanie ale wydajne i toner nie wysycha.

andii

#7303177 Napisano: 04.10.2025 15:18:35
koniczynka123 napisał(a):

nanajka81 napisał(a):

andii napisał(a):

Pliss doradźcie coś🙏

A ja z HP (też wysychający tusz) przerzuciłam się na laser(drogi) i znów wróciłam do tuszów(Brother)- wszystkie miałam z WiFi. Może jakość nie tak idealna jak w laserze (np zdjęcia) ale same tusze kosztowały koło tysiąca(zamienniki niewiele tańsze)- już na laser nie dam się namówić, chyba że dostane go gratis. Tusze do Brothera tanie, rzadko uzupełniane, jakość spoko, skanowanie i drukowanie bezproblemowe

Podaj model. Obczaję go
0 0

pioge7

#7303178 Napisano: 04.10.2025 15:19:17
andii napisał(a):

Pliss doradźcie coś🙏

Atramentowy Brother. Tani nie jest, ale tusze w nim nie wysychają. Też miałem kiedyś HP i co miesiąc trzeba było po nowe tusze jechać bo te ciągłe wyschnięte. A jeśli doradzić mogę to idź w tusze dolewane, nie te zmieniane. Czasem drukarka nie wszystkie rozpoznaje i czasami nowy tusz pokazuje, że jest pusty. Siostra kupiła dolewamy i jak tylko jej brakuje, dolewa i jest ok.

mixik

#7303181 Napisano: 04.10.2025 15:46:00
andii napisał(a):

Pliss doradźcie coś🙏

Jeśli zdecydujesz się na kombajn atramentowy to zdecydowanie Brother z systemem CISS, czyli dolewania oryginalnego tuszu za dosłownie grosze.
Jeśli nie potrzebujesz koloru, bo w 99% drukujesz czarne, to polecam kombajn niestety mało w Polsce reklamowanej firmy Pantum. Oni robią tylko laserówki. Mam takie cacko z drugiej ręki, dałem 175 zł, tonery kosztują ok. 50 zł nieoryginalne ale sprawdzonych firm, oryginał ponad 200 zł. Ale tam nie ma co wyschnąć, bo to inna technologia (w tonerze że jest rozgrzewamy proszek). Ma duplex a nawet NFC, także kombajn kompletny bezprzewodowy
2 andii, cb656 0

nanajka81

#7303189 Napisano: 04.10.2025 16:54:56

nanajka81 napisał(a):

andii napisał(a):

Pliss doradźcie coś🙏

A ja z HP (też wysychający tusz) przerzuciłam się na laser(drogi) i znów wróciłam do tuszów(Brother)- wszystkie miałam z WiFi. Może jakość nie tak idealna jak w laserze (np zdjęcia) ale same tusze kosztowały koło tysiąca(zamienniki niewiele tańsze)- już na laser nie dam się namówić, chyba że dostane go gratis. Tusze do Brothera tanie, rzadko uzupełniane, jakość spoko, skanowanie i drukowanie bezproblemowe

Ja mam drukarkę z tonerem (canon wi fi nie kolorowa) i jak kupiłam ją kilka lat wstecz tak nadal mi działa na gratisowym tonerze mimo iż już naprawdę sporo wydrukowałam. Zapasowy toner kupiłam ponad rok temu jak zaczęła piszczeć że "toner się kończy" a on do tej pory się nie skończył... Zapasowy toner wcale nie jest drogi (zamiennik) ale jeżeli ty potrzebujesz w kolorze to wiadomo że będzie to dużo droższe. Ja kolorowego nie potrzebuję i jestem mega zadowolona z tej drukarki.

koniczynka123

#7303223 Napisano: 04.10.2025 22:31:35
andii napisał(a):

nanajka81 napisał(a):

andii napisał(a):

Pliss doradźcie coś🙏

Podaj model. Obczaję go

Brother DCP-t525W,  ma ze 3 lata, nadal na oryginalne tusze, mimo że drukuje swoje i czasem firmowe. Teraz są już nowsze modele więc warto pooglądać w jakimś markecie
2 andii, cb656 0

baxter

#7304477 Napisano: 09.10.2025 13:51:00
Czy ktoś mógł by mi pomóc wstawić zdjęcie na InstaStory? nie ogarniam tego instagramaemotka
1 cb656 0

asiam

#7306927 Napisano: 19.10.2025 22:28:55
Czy ktoś może mi wyłożyć kawę na ławę co mam zrobić i gdzie kliknąć by zamienić w aplikacji Biedronka wirtualne  naklejki na prawdziwe .
0 0