Wkurza mnie...

Gość: giuliettaX

#6130993 Napisano: 13.12.2015 23:41:23
tomniewkurza napisał(a):

elotta napisał(a):

tomniewkurza napisał(a):

Rzecz w tym, że nie zgadzam się jedynie w kwestii wymowy tego, co napisałaś - jest to w mojej ocenie dość pogardliwe spojrzenie na innych i jako takie, zasługujące na potępienie. Nawet jakoś specjalnie nie jestem ciekaw próbki twej twórczości, bo jeśli jej poziom ma odpowiadać temu, co prezentujesz w pisaniu powyżej - gdzie popełniasz ELEMENTARNE BŁĘDY, to ocena reszty może być zafałszowana przez śmiech, jaki mnie ogarnia, gdy widzę takie coś:
- wytykasz błędy innym, ale nie wiesz, iż każde zdanie zaczynać należy z wielkiej litery, że znak "trzykropek" składa się z trzech, a nie dwóch kropek i tak dalej.

Tomniewkurza - drażnisz mnie czasami swoim czepialstwem, ale tutaj przyznaję Ci stuprocentową rację emotka Choć zdanie zaczynać należy wielką literą/ od wielkiej litery, a nie z wielkiej litery emotka

Mirosław Bańko jednak jest skłonny uznać fakt, iż jest to bardzo powszechny zwyczaj, tym samym nie wypowiada się tak kategorycznie. Więcej na ten temat na przykład tutaj. emotka
"Konstrukcja z małej/dużej litery jest rozpowszechniona bardziej, niż się nam wydaje. Czy ją tępić? Wydaje mi się, że nie – wystarczy informować, że budzi obiekcje."

to też się wzięło z języka smsów, bo większość słowników w telefonach zaczyna zdanie od małej. coś jak skróty bd, cb 
0 0

gosposia07

#6130994 Napisano: 13.12.2015 23:44:18
taalvikki napisał(a):

tomniewkurza napisał(a):

taalvikki napisał(a):

...w sumie organizatorom idzie o to, by przyciągnąć tłum, a nie wyłonić z tłumu elitę. smutne to strasznie. aczkolwiek w większości przypadków - moim zdaniem - jest tak, że.. wybierają ludzie tak samo "pojętni", jak ci, co piszą.. w końcu większość ludzkości to osobniki poniżej jakichś wyższych norm inteligencji i kreatywności. a naszym zadaniem, jako konkursowiczów, się do tego dopasowywać. co mnie wkurza? że jest to (dopasowywanie się) wątpliwe moralnie i to, że może moje pisarstwo znieść na marny, płytki tor.

Wiesz... ja nawet po części z tą opinią się zgadzam, podział zdolności (zresztą nie tylko zdolności, to dotyczy wielu obszarów) społeczeństwa rozkłada się zgodnie z zasadą Pareto w proporcjach 80/20, gdzie owe 20% to tak zwana elita, a pozostałe 80% to (również umownie nazwane) "wypełnienie". emotka
Rzecz w tym, że nie zgadzam się jedynie w kwestii wymowy tego, co napisałaś - jest to w mojej ocenie dość pogardliwe spojrzenie na innych i jako takie, zasługujące na potępienie. Nawet jakoś specjalnie nie jestem ciekaw próbki twej twórczości, bo jeśli jej poziom ma odpowiadać temu, co prezentujesz w pisaniu powyżej - gdzie popełniasz ELEMENTARNE BŁĘDY, to ocena reszty może być zafałszowana przez śmiech, jaki mnie ogarnia, gdy widzę takie coś:
- wytykasz błędy innym, ale nie wiesz, iż każde zdanie zaczynać należy z wielkiej litery, że znak "trzykropek" składa się z trzech, a nie dwóch kropek i tak dalej.
Może i jesteś niegłupia, ale za to strasznie zarozumiała i trochę wredna, co mnie akurat się nie podoba emotka

dzień dobry  Tobie i wszystkim, którzy zareagowali. 

co do tego, że tutaj piszę tak, albo tak (a piszę tak świadomie na różnych forach, bo mi się graficznie bardziej podoba - tak jak rozmaitym futurystom), to jednak.. fakt, że tutaj tak piszę, nie oznacza, że piszę tak samo w zgłoszeniach konkursowych. tam akurat pisuję bardzo poprawnie  - nawet nie szczędzę spacji po przecinkach tam, gdzie liczy się ilość znaków. więc argument, że piszę niepoprawne odpowiedzi, bo TUTAJ tak pisuję, jest niepoprawny.

wypowiedzi nakazujące mi pokazanie mojej twórczości są też co najmniej dziwne. ja krytykuję to, co widzę, bo zostało opublikowane, czyli to, no publikację czegoś ktoś się zgodził, tym samym narażając się na opinię. a ja, jako ktoś pasjonujący się krytyką literacką, mogę i będę to krytykować. i to nie musi znaczyć, że sama piszę wspaniale. tak samo, jak pani Zapendowska - sama śpiewać nie umie, ale śpiewaków uczy i krytykuje, nieraz ostro. tak więc argument typu: "krytykujesz, to sama pokaż, co potrafisz", też jest niepoprawny. poza tym.. nie mam interesu w tym, żeby kogokolwiek na zawołanie inspirować. a jeszcze inna sprawa to fakt, że gdy coś jest rzeczywiście dobre i z tym przegram, to zawsze o tym napiszę i pogratuluję.

inna sprawa, że jak ktoś chce sobie znaleźć moje (niektóre) odpowiedzi, to sobie znajdzie. i szukanie to jego problem, a nie mój. emotka

a czy jestem wredna? nie wiem. po prostu mierzi mnie szerzący się banał. wszędzie. w konkursach, w kinie, w muzyce, w literaturze. trudno,  jestem wymagająca (wobec siebie i wobec innych) i wolę mierzyć w poziom wyższy niż rymowanka o tym, że na święta last christmas, bo wtedy leje się czysta,  a moim marzeniem jest pokój na świecie i gacie dla córeczki. i tego się trzymam, przykro mi.  :)

PS. kto, pisząc odpowiedzi  typu: "najlepsze są winiary, z nimi mi do pary", a zaraz potem: " zimowe szaleństwo, to w zakupy w tesco, tam nigdy nie czuję się kiepsko", nigdy nie czuł się jak pajac, który musi tworzyć kiepskie rymowanki, by wygrać, niech pierwszy rzuci kamieniem.  

Pojade klasykiem OJP emotka
0 0

Gość: niedupek

#6130995 Napisano: 13.12.2015 23:51:46
tomniewkurza napisał(a):

ziolko napisał(a):

magnus napisał(a):

Wszystkie Twoje konkursy zakończyły sie w październiku + 30 dni , więc na dzień dziesiejszy powinny być już wyzerowane. Od zakończenia miałeś 30 dni na dodanie nowych.

nie dość na tym.. wyzerowane i brak dostępu do niektórych tematów emotka

Niestety, co do wyzerowania mylicie się oboje emotka Nadal bowiem wiążący głos ma tu Pionas, a on prawi tak:

pionas napisał(a):Na chwilę obecną "Konkursy dodane" to liczba konkursów dodanych w ciągu ostatnich 60 dni...

...chyba że od piątek, 13 listopada 2015, 15:35:14 coś mu się zmieniło emotka

Tak, od 13 zmieniło się wszysko, kumasz ?
0 0

Gość: tomniewkurza

#6131039 Napisano: 14.12.2015 08:44:00
elotta napisał(a):

Czy fakt, że profesor Bańko tak skomentował to zjawisko oznacza, że wyrażenie z dużej/małej litery stało się poprawne?
Nie. (...) Ja niestety w dalszym ciągu będę tępić takie tendencje. emotka

Tę opinię przyjmuję do wiadomości, aczkolwiek nie robi na mnie większego wrażenia, gdyż mam odmienne zdanie. emotka
Fakt, że profesor Bańko zauważył taki wicie, trynd w jenzyku mówionym emotka sygnalizuje, iż prędzej czy później (a raczej prędzej, jak pokazuje życie) zostanie to uwzględnione w słownikach. I bynajmniej - nie będzie to pierwszy przypadek, że uzus wymusza pewne ustępstwa ze strony językoznawców emotka
0 0

pionas

#6131048 Napisano: 14.12.2015 09:02:13
Hej,

testuję nowy system antyspamowy stąd też taka niespodzianka.
Jeśli komuś jeszcze nie odblokowałem konta to proszę o kontakt -> https://www.e-konkursy.info/kontakt
0 0

tosca

#6131078 Napisano: 14.12.2015 09:56:20
tomniewkurza napisał(a):

gosposia07 napisał(a):

taalvikki napisał(a):

(...) po prostu mierzi mnie szerzący się banał. wszędzie. w konkursach, w kinie, w muzyce, w literaturze. trudno,  jestem wymagająca (wobec siebie i wobec innych) i wolę mierzyć w poziom wyższy niż rymowanka o tym, że na święta last christmas, bo wtedy leje się czysta,  a moim marzeniem jest pokój na świecie i gacie dla córeczki. i tego się trzymam, przykro mi.  :)
PS. kto, pisząc odpowiedzi  typu: "najlepsze są winiary, z nimi mi do pary", a zaraz potem: " zimowe szaleństwo, to w zakupy w tesco, tam nigdy nie czuję się kiepsko", nigdy nie czuł się jak pajac, który musi tworzyć kiepskie rymowanki, by wygrać, niech pierwszy rzuci kamieniem.  

Pojade klasykiem OJP emotka

Gosposiu, przywołuję do porządku - TRZYMAJ WYSOKI POZIOM (stać cię chyba, no nie?), do jasnej ciasnej, bo z tego komentarza zalatuje stęchłym banałem! emotka

Może i stęchłym,ale jakże wymownym.Zwłaszcza dla tych "mniej pojętnych":)
0 0

elotta

#6131151 Napisano: 14.12.2015 12:00:10
tomniewkurza napisał(a):

elotta napisał(a):

Czy fakt, że profesor Bańko tak skomentował to zjawisko oznacza, że wyrażenie z dużej/małej litery stało się poprawne?
Nie. (...) Ja niestety w dalszym ciągu będę tępić takie tendencje. emotka

Tę opinię przyjmuję do wiadomości, aczkolwiek nie robi na mnie większego wrażenia, gdyż mam odmienne zdanie. emotka
Fakt, że profesor Bańko zauważył taki wicie, trynd w jenzyku mówionym emotka sygnalizuje, iż prędzej czy później (a raczej prędzej, jak pokazuje życie) zostanie to uwzględnione w słownikach. I bynajmniej - nie będzie to pierwszy przypadek, że uzus wymusza pewne ustępstwa ze strony językoznawców emotka

Mam nadzieję, że jak napóźniej, o ile w ogóle już do tego dojdzie. Cóż, wszystko trzeba zmieniać, bo ludzie nie mogą pojąć kilku zwrotów w ojczystym języku i popełniają rażące błędy?
0 0

elotta

#6131204 Napisano: 14.12.2015 12:44:27
tomniewkurza napisał(a):

elotta napisał(a):

...Cóż, wszystko trzeba zmieniać, bo ludzie nie mogą pojąć kilku zwrotów w ojczystym języku i popełniają rażące błędy?

Cóż... ludzie pojąć mogą, tylko są wygodni i tak, jak przez trawniki chodzą na skróty, tak samo czynią w języku emotka którym się posługują.
P.S. Na marginesie, gdyby wszystkie rusycyzmy, germanizmy, zapożyczenia z francuskiego należało wyrugować z języka polskiego, to co nam zostanie takiego rdzennie polskiego z dziada-pradziada, z baby-prababy? emotka
Ale w ogóle to luzik... Będzie dobrze. emotka

Gdzie widzisz pójście skróty w zwrocie z wielkiej litery, gdy poprawną formą jest wielką literą? 
P.S. Na marginesie, jeśli chcemy wspomnieć o  zapożyczeniach, nie zapominajmy o, jakże mi bliskich, anglicyzmach  emotka
0 0

elotta

#6131207 Napisano: 14.12.2015 12:47:05
buka napisał(a):

Nie pojmuję waszej dyskusji, jednak odczuwam że jestem "na marginesie" bo braki mam w pięknej poprawnej polszczyźnie, i w zasadzie to bez znaczenia czy to braki z niedostatku wykształcenia, czy też wada nabyta , poczułam się mała i nic nie warta bo czasem napiszę nie ładnie , nie stylistycznie, lub napiszę banalny nie wysokich lotów rym.

Czy warto aż tak brać sobie do serca przemyślenia jednej z forumowiczek? Nie sądzę emotka
0 0

elotta

#6131212 Napisano: 14.12.2015 12:48:56
tomniewkurza napisał(a):

buka napisał(a):

Nie pojmuję waszej dyskusji, jednak odczuwam że jestem "na marginesie" bo braki mam w pięknej poprawnej polszczyźnie, i w zasadzie to bez znaczenia czy to braki z niedostatku wykształcenia, czy też wada nabyta , poczułam się mała i nic nie warta bo czasem napiszę nie ładnie , nie stylistycznie, lub napiszę banalny nie wysokich lotów rym.

Uprzejmie proszę nie mieszać mnie do tego emotka
Ja nie mam do nikogo pretensji, że napisał taki czy inny tekst - to jego i komisji konkursowej broszka.
TUTAJ dyskutuję jedynie z tymi właśnie purystami, którym w nagrodzonych tekstach brakuje polotu, poziomu, jakości i innych cudów.
Uprzejmie więc proszę - BUKA, nie mieszaj mnie z błotem wrzucając do jednego worka. emotka

Jeśli nawiązujesz tutaj także do rozmowy ze mną, to chyba mylisz również cel naszej drobnej dyskusji na temat języka, bo ja nie nawiązuję do wypowiedzi konkursowych  emotka
0 0

elotta

#6131221 Napisano: 14.12.2015 12:56:52
tomniewkurza napisał(a):

elotta napisał(a):

Gdzie widzisz pójście skróty w zwrocie z wielkiej litery, gdy poprawną formą jest wielką literą? 
P.S. Na marginesie, jeśli chcemy wspomnieć o  zapożyczeniach, nie zapominajmy o, jakże mi bliskich, anglicyzmach  emotka

emotka
a mówią, że to ja się czepiam...
Dobra, masz ostatnie zdanie w tej wymianie. Już mnie boki bolą ze śmiechu. emotka

emotka
Dobra, mam zboczenie zawodowe, przyznaję.
0 0

lola.lola

#6131559 Napisano: 14.12.2015 18:20:58
Wkurza mnie, że na stronie empiku są podane ceny, które mogą wprowadzić człowieka w błąd  emotka  Zadowolona wybrałam się dziś na zakupy po prezenty, chciałam kupić dwie gry planszowe... Dixit w internecie jest w promocji ze 119 zł na 84 zł natomiast Pędzące Żółwie przecenione z 64 na 42.. nie wiedziałam, że te ceny obowiązują tylko w internecie i niestety musiałam dopłacić bo pan powiedział, że przed świętami z internetu nie dojdą emotka  (nie wiem czy mnie nie oszukał, żebym kupiła drożej)
0 0

ondine

#6131570 Napisano: 14.12.2015 18:33:48
lola.lola napisał(a):

Wkurza mnie, że na stronie empiku są podane ceny, które mogą wprowadzić człowieka w błąd  emotka  Zadowolona wybrałam się dziś na zakupy po prezenty, chciałam kupić dwie gry planszowe... Dixit w internecie jest w promocji ze 119 zł na 84 zł natomiast Pędzące Żółwie przecenione z 64 na 42.. nie wiedziałam, że te ceny obowiązują tylko w internecie i niestety musiałam dopłacić bo pan powiedział, że przed świętami z internetu nie dojdą emotka  (nie wiem czy mnie nie oszukał, żebym kupiła drożej)

Dziwne, że z Internetu nie dojdą, jeszcze jest 9 dni roboczych do wigilii... Na stronie jest info, że wysyłają w ciągu 24h, więc nawet jakby przed świętami Empikowi się czas wysyłki przedłużył, a poczcie dostarczenia to myślę, że by doszły...
0 0

lola.lola

#6131578 Napisano: 14.12.2015 18:37:03
ondine napisał(a):

lola.lola napisał(a):

Dziwne, że z Internetu nie dojdą, jeszcze jest 9 dni roboczych do wigilii... Na stronie jest info, że wysyłają w ciągu 24h, więc nawet jakby przed świętami Empikowi się czas wysyłki przedłużył, a poczcie dostarczenia to myślę, że by doszły...

Też tak pomyślałam, ale skoro dostałam taką informację od pracownika sklepu to wolałam nie ryzykować... może teraz jest tyle zamówień, że już nie mogą zagwarantować... nie wiem... wolałam już dopłacić i nie martwić się potem czy dotrą na czas czy nie emotka
0 0

constanza

#6131591 Napisano: 14.12.2015 18:47:47
A ja tam polecam zamawiać na empik.com przed swietami. Kiedys mialam jakis bon i musialam cos zamowic, zeby nie przepadł. Zamowilam jakies głupoty typu długopis, itp. Okazalo sie, ze sie nie wyrobią przed swietami i dodatkowo dostalam na przeprosiny bon 50 zl emotka  
Jesli prezenty nie dojdą no to trzeba biec do sklepu dzien przed wigilia ale czesto mozna zwracać czy w sklepie czy w Empiku wiec warto zaryzykowac i potem wybrac lepsza opcje emotka
0 0

joan

#6131632 Napisano: 14.12.2015 19:34:02
książka z FB
niespodzianka z lokalnego
bilety z radia
słodycze z gazety
coś z urnowego w moim sklepie

(no comments)
0 0

79magda

#6131642 Napisano: 14.12.2015 19:50:40
Składałam zamowienie w Empiku wczoraj w nocy, dziś info, że już wysłane. Więc to raczej ściema...
0 0

calle

#6131657 Napisano: 14.12.2015 20:04:55
joan napisał(a):

książka z FB
niespodzianka z lokalnego
bilety z radia
słodycze z gazety
coś z urnowego w moim sklepie
(no comments)

zgadzam się całkowicie. Takie komentarze zupełnie niczego nie wnoszą..
0 0

kemli

#6131665 Napisano: 14.12.2015 20:30:24
boląca ósemka i paniczny lęk przed dentystami  emotka  a tu trzeba rwać...emotka
0 0

asiakali

#6131669 Napisano: 14.12.2015 20:34:44
Wkurza mnie, że rezerwa zawsze mnie omija szerokim łukiem....chomikuję paragony i nie wiem po co....rezerwo (jakakolwiek) tu jestem !
0 0