WC - rozmowy o wszystkim

zielonaszpilka

#7302741 Napisano: 02.10.2025 20:43:19
ziolko napisał(a):

Ciekawi mnie, jak się ma sprawa podatku od nagród w konkursach fotograficznych, gdzie do wygrania jest nagroda pieniężna.
Konkursy organizowane przez różne firmy, instytucje itp.
Wg aktualnych przepisów za nagrody poniżej 2 tysięcy nie trzeba płacić podatku przed odbiorem nagrody.
A jak to wygląda w takich konkursach? 
W bazie jest parę konkursów foto, gdzie do wygrania jest kasa. Z reguły kilkaset złotych, ale tez takie powyżej 2 tysięcy.
Co w przypadku, jak organizator by się uparł, że np od kwoty 500 zł potrąci 50 zł na podatek?
Czy to nie oni powinni sami to opłacić? Co w razie postępowania organizatora niezgodnego z prawem? 
Ktoś się spotkał z czymś takim?

Dodam, że zamierzam wziąć udział w tego typu konkursach i chciałabym wiedzieć na zapas, a nie użerać się o coś, czego nie powinni brać. 
Jak to się mówi? "Tyle masz praw, ile ich znasz"

Według mnie jonkursy fotograficzne, takie stricte fotograficzne, a nie zrób kreatywną fotkę z batonikiem xyz,  będą zaliczać się do konkursów z dziedziny sztuki czy kultury i w nich obowiązuje zwolnienie z podatku od nagród o wartości poniżej 2000 zł. Powyżej tej kwoty jest tak jak zawsze. Zgodnie z przepisami podatnikiem jest laureat, a płatnikiem organizator. Czyli przed wydaniem nagrody organizator (płatnik) ma pobrać od laureata (podatnika) podatek. Zazwyczaj jest dodatkowa nagroda pieniężna na pokrycie podatku, ale jeśli nie, to podatek wpłaca laureat do organizatora (ewentualnie w przypadku nagród pieniężnych organizator wypłaca kwotę pomniejszoną o podatek) i organizator już rozlicza się z tego podatku sam. Jeśli konkurs podlega zwolnieniu, nagroda nie przekracza 2000 zł, a organizator mimo to chce pobrać podatek, to zostaje to co zazwyczaj - udowadnianie organizatorowi, że jest w błędzie, reklamacje, pisma, kontakt z rzecznikiem praw konsumenta, przedsądowe wezwanie do wydania nagrody bez potrącania podatku i na końcu sąd.
0 0

nkba

#7302747 Napisano: 02.10.2025 21:13:41
Kiedyś, jak któryś z forumowiczów pisał, ze wraca tu po dłuższej przerwie to się zastanawiałam jak to możliwe, żeby nie "konkować" przez dłuższy czas.... Teraz rozumiem emotka  Bo teraz sama wracam po kilku latach emotka   Jak miło tu wejść, zobaczyć posty znajomych nicków, jakoś tak miło na sercu mi się zrobiło emotka  Dziękuję, że jesteście, no i pozdrowienia dla naszych Adminów!!!! Życzę wszystkim, no sobie również emotka , wspaniałych wygranych emotka   Powodzenia!!!

ziolko

#7302917 Napisano: 03.10.2025 13:58:38
zielonaszpilka napisał(a):

ziolko napisał(a):

Ciekawi mnie, jak się ma sprawa podatku od nagród w konkursach fotograficznych, gdzie do wygrania jest nagroda pieniężna.
Wg aktualnych przepisów za nagrody poniżej 2 tysięcy nie trzeba płacić podatku przed odbiorem nagrody.
W bazie jest parę konkursów foto, gdzie do wygrania jest kasa. Z reguły kilkaset złotych, ale tez takie powyżej 2 tysięcy.
Co w przypadku, jak organizator by się uparł, że np od kwoty 500 zł potrąci 50 zł na podatek?
Czy to nie oni powinni sami to opłacić? Co w razie postępowania organizatora niezgodnego z prawem? 

Dodam, że zamierzam wziąć udział w tego typu konkursach i chciałabym wiedzieć na zapas, a nie użerać się o coś, czego nie powinni brać. 

Według mnie jonkursy fotograficzne, takie stricte fotograficzne, a nie zrób kreatywną fotkę z batonikiem xyz,  będą zaliczać się do konkursów z dziedziny sztuki czy kultury i w nich obowiązuje zwolnienie z podatku od nagród o wartości poniżej 2000 zł. Powyżej tej kwoty jest tak jak zawsze. Zgodnie z przepisami podatnikiem jest laureat, a płatnikiem organizator. Czyli przed wydaniem nagrody organizator (płatnik) ma pobrać od laureata (podatnika) podatek. Zazwyczaj jest dodatkowa nagroda pieniężna na pokrycie podatku, ale jeśli nie, to podatek wpłaca laureat do organizatora (ewentualnie w przypadku nagród pieniężnych organizator wypłaca kwotę pomniejszoną o podatek) i organizator już rozlicza się z tego podatku sam. Jeśli konkurs podlega zwolnieniu, nagroda nie przekracza 2000 zł, a organizator mimo to chce pobrać podatek, to zostaje to co zazwyczaj - udowadnianie organizatorowi, że jest w błędzie, reklamacje, pisma, kontakt z rzecznikiem praw konsumenta, przedsądowe wezwanie do wydania nagrody bez potrącania podatku i na końcu sąd.

Przeczytałam kilka regulaminów takich konkursów i nigdzie nie ma info o dodatkowych pieniądzach na podatek, nawet jak nagroda przekracza 2 tysiące. 
Może zacząć pisać do organizatorów jeszcze w trakcie trwania konkursu, jak widzą sprawę podatku? Nawet jeśli ostatecznie nie wzięłabym w nim udziału?
0 0

zielonaszpilka

#7302928 Napisano: 03.10.2025 14:10:52
ziolko napisał(a):

zielonaszpilka napisał(a):

ziolko napisał(a):

Przeczytałam kilka regulaminów takich konkursów i nigdzie nie ma info o dodatkowych pieniądzach na podatek, nawet jak nagroda przekracza 2 tysiące. 
Może zacząć pisać do organizatorów jeszcze w trakcie trwania konkursu, jak widzą sprawę podatku? Nawet jeśli ostatecznie nie wzięłabym w nim udziału?

Jeśli chcesz wziąć udział i przy ewentualnej wygranej nie masz zamiaru płacić podatku to żeby nie marnować czasu swojego i ich możesz napisać  :)
1 ziolko 0

agicho

#7302972 Napisano: 03.10.2025 16:28:15
Czy ktoś się orientuje czy wygrany bon towarowym z żabki (kozel) muszę wykorzystać jednorazowo ? I czy mogę wziąć wyrób tytoniowy ?🧐
0 0

wiolka252

#7303043 Napisano: 03.10.2025 19:38:41
Podpowie ktoś na szybko co konkursowego kupić w Kauflandzie nie musi być on konkretnym sklepem że tylko w tym ,druga połówka poszła na zakupy ,bym mu dopisała smsem co ma wziasc 😅
0 0

halliday

#7303058 Napisano: 03.10.2025 20:31:24
agicho napisał(a):

Czy ktoś się orientuje czy wygrany bon towarowym z żabki (kozel) muszę wykorzystać jednorazowo ? I czy mogę wziąć wyrób tytoniowy ?🧐

Tak to są bony jednorazowe, jak to jest bon towarowy to normalnie możesz kupić wyroby tytoniowe, jak to jest kupon rabatowy to nie przejdzie wyró tytoniowy.
1 agicho 0

olunka

#7303060 Napisano: 03.10.2025 20:35:14
halliday napisał(a):

agicho napisał(a):

Tak to są bony jednorazowe, jak to jest bon towarowy to normalnie możesz kupić wyroby tytoniowe, jak to jest kupon rabatowy to nie przejdzie wyró tytoniowy.

a rozsyłali już?
0 0

agicho

#7303103 Napisano: 04.10.2025 06:50:13
olunka napisał(a):

halliday napisał(a):

agicho napisał(a):

a rozsyłali już?

Ja dostałam 24 września .
1 olunka 0

boss75

#7303170 Napisano: 04.10.2025 14:35:53
Przygarnę nalepki i kody do quizu Biedronka
Zbieram dla małej Agatki
Większość z Was wie ,kim jest Agatka

rudzixon

#7303255 Napisano: 05.10.2025 11:06:47
Czy ktos z forum wybiera sie do Krakowa na Katy Perry?

Moze macie do polecenia jakies fajne knajpy z pysznym jedzeniem w centrum?
1 alexmusic 0

atlantydek

#7303259 Napisano: 05.10.2025 11:35:17
rudzixon napisał(a):

Mogę polecić blisko Tauron Areny pyszne tajskie jedzenie
Kontakt - Thai Fun

Na Kazimierzu super indyjskie jedzenie
Menu – Hello India
0 0

rudzixon

#7303264 Napisano: 05.10.2025 12:07:08
atlantydek napisał(a):

rudzixon napisał(a):

Kontakt - Thai Fun

Menu – Hello India

Dzięki piękne! Jedzonko wygląda obłędnie emotka

kolorowekredki

#7303272 Napisano: 05.10.2025 12:50:07
atlantydek napisał(a):

rudzixon napisał(a):

Kontakt - Thai Fun

Menu – Hello India

Pyszna pizza z pieca opalanego drewnem. Ulica Teligi 24.  Pizzeria Rimini na Prokocimiu.Najlepsza jest Capriciosa na podwójnym cieście.Jest tam też piwiarnia (dwa osobne wejścia, dwie sale, proszę się nie zrażać). Pisze można wziąć na wynos np wjeżdżając do miasta lub zjeść na miejsce w sali restauracji.

rudzixon

#7303276 Napisano: 05.10.2025 12:57:59
kolorowekredki napisał(a):

atlantydek napisał(a):

rudzixon napisał(a):

Kontakt - Thai Fun

Menu – Hello India

Pyszna pizza z pieca opalanego drewnem. Ulica Teligi 24.  Pizzeria Rimini na Prokocimiu.Najlepsza jest Capriciosa na podwójnym cieście.Jest tam też piwiarnia (dwa osobne wejścia, dwie sale, proszę się nie zrażać). Pisze można wziąć na wynos np wjeżdżając do miasta lub zjeść na miejsce w sali restauracji.

Cudownie! Dziekuje bardzo! Z checią sprobujemy emotka
0 0

cb656

#7303285 Napisano: 05.10.2025 14:08:09
rudzixon napisał(a):

Szczerze polecam gruzińską restaurację w okolicach rynku przy Kościele Mariackim, jeśli lubisz różnego rodzaju pierogi. Dla mnie mniamu. Ul. Grodzka 3
https://chaczapuri.pl/
emotka
1 rudzixon 0

rudzixon

#7303291 Napisano: 05.10.2025 14:38:31
Dziekuję wam! Czasu zabraknie i miejsca w brzuchu na te pyszności emotka

A moze polecajki jedzeniowe z Zakopanego? Gdyż najpierw tam zawitamy. Nie musza byc regiolne.
1 alexmusic 0

zezowaty_kot

#7303292 Napisano: 05.10.2025 14:59:19
rudzixon napisał(a):

A moze polecajki jedzeniowe z Zakopanego? Gdyż najpierw tam zawitamy. Nie musza byc regiolne.

Ale jak to? To wy nie jecie tego na co są konkursy/promocje? Nie wiesz, że najsmaczniejsze są na produkty z żabki z kodem, lipton z Biedronki, Łowicz z C4? emotka
1 kumulacja 0

cb656

#7303293 Napisano: 05.10.2025 15:00:35
rudzixon napisał(a):

Jeśli nie musi być koniecznie Zakopane, a może być Bukowina Tatrzańska, to mieliśmy świetną jadłodajnię z pysznym żarełkiem tuż przy kwaterze na jednej z bocznych uliczek... emotka
1 rudzixon 0

kumulacja

#7303306 Napisano: 05.10.2025 16:15:58
zezowaty_kot napisał(a):

rudzixon napisał(a):

Ale jak to? To wy nie jecie tego na co są konkursy/promocje? Nie wiesz, że najsmaczniejsze są na produkty z żabki z kodem, lipton z Biedronki, Łowicz z C4? emotka

I jeszcze Lay'sy, koniecznie Lay'sy emotka