WC - rozmowy o wszystkim

dwaburekoty

#6498420 Napisano: 15.06.2018 06:10:56
cb656 napisał(a):

yugen napisał(a):

bez przesady, nie wszystko to podłe oszustwa emotka  Co innego kiedy ktoś wynosi pieniądze z utargu, a co innego gdy ktoś "odbije" sobie napiwek. Bądźmy ludźmi. (...) Czasem przepisy czy inne nakazy są tak absurdalne, że naciąganie ich jest zwykłym, ludzkim odruchem. 

Chciałem być człowiekiem dla Stałego Klienta. Kupował czasem to i tamto. Raz przyszedł z pytaniem, czy wiem, gdzie można naprawić sprzęt elektroniczny...
Zaproponowałem, że mogę się tym zająć prywatnie w domu po godzinach, bo robię takie coś (gdyby chciał to zlecić przez firmę, dochodzi do mojej robocizny duża marża i VAT, praktycznie dwa razy drożej).
Skończyło się na wielkiej chryi. Bo jako pracownik Firmy "nie mam prawa wykorzystywać stanowiska do prywatnych korzyści". Obyło się bez Sądu Pracy, ale nagana na piśmie pozostała. W ten sposób oduczyłem się "być człowiekiem" dla innych. emotka

to jest działanie na szkodę firmy, bo straciła wysoką marżę. Moim zdaniem odebranie napiwku w formie fizycznej tj. batonika nie wpływa negatywnie na kondycję finansową firmy. ba, nawet napędza jej obrót emotka
0 0

mczarna

#6498829 Napisano: 15.06.2018 21:37:53
bruce napisał(a):

joan napisał(a):
Idealne na sylwestrowe przebieranki emotka Ewentualnie zrobimy kiedyś zlot konkursowiczów w centrum Wawy i wszyscy będziemy w te ciuchy ubrani emotka  

Panterki z Cheetosów, wcześniej - kominy z Lay'sów, piłkarskie koszulki z wszelakimi autografami, czy też firmowe od innych organizatorów i cała stolica nasza!  emotka

A jeśli chodzi o obuwie to było jakies gdzieś do wygrania masowo?Oprócz tego na deskorolki od Cheetosa się wskoczy i będzie gitara!
1 brucee 0

@gnieszk@

#6498851 Napisano: 15.06.2018 22:21:33
koniczynka123 napisał(a):

mczarna napisał(a):

bruce napisał(a):

joan napisał(a):
Idealne na sylwestrowe przebieranki emotka Ewentualnie zrobimy kiedyś zlot konkursowiczów w centrum Wawy i wszyscy będziemy w te ciuchy ubrani emotka  

Panterki z Cheetosów, wcześniej - kominy z Lay'sów, piłkarskie koszulki z wszelakimi autografami, czy też firmowe od innych organizatorów i cała stolica nasza!  emotka

A jeśli chodzi o obuwie to było jakies gdzieś do wygrania masowo?Oprócz tego na deskorolki od Cheetosa się wskoczy i będzie gitara!

Były buty HOOYe ze 3 lata temu emotka   ewentualnie świecące kapcie Leony emotka

Nie zapominajmy o  Crocsach
1 brucee 0

mczarna

#6498869 Napisano: 15.06.2018 22:50:05
@gnieszk@ napisał(a):

mczarna napisał(a):

bruce napisał(a):

joan napisał(a):

Były buty HOOYe ze 3 lata temu emotka   ewentualnie świecące kapcie Leony emotka

No tak, Crocsy były,tylko to cała Polska brała co innego,jedni dla dużych,inni dla małych,jedni kalosze,inni sandałki...
0 0

@gnieszk@

#6498874 Napisano: 15.06.2018 22:55:44
mczarna napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

mczarna napisał(a):

bruce napisał(a):

joan napisał(a):

No tak, Crocsy były,tylko to cała Polska brała co innego,jedni dla dużych,inni dla małych,jedni kalosze,inni sandałki...

Fakt emotka
0 0

taalvikki

#6498885 Napisano: 15.06.2018 23:31:18
joan napisał(a):

defed napisał(a):

(...) Pytanie: dlaczego nie wkładałam złotówki do kieszeni? odp. Bo pracując za kasą nie mogłam mieć przy sobie własnej gotówki. Stąd batoniki emotka

Kiedy moja mama pracowała na kasie w sklepie sieci X (wiele la temu), musiała mieć zaszyte wszystkie kieszenie w ubraniach. Dobrze, że chociaż ust im nie zaklejali taśmą...

dorabianie do wiadomej pracy (na którą ktoś sam się zgodził) opowieści typu: "dobrze, że jeszcze dildo nie używali" to manipulacja. sieć i firma to nie targ. 

pracujesz na kasie dla firmy, to na kasie dla firmy. nie chcesz tak i wolisz gromadzić bonusy po kieszeniach? targowiska są wolne.

0 0

taalvikki

#6498887 Napisano: 15.06.2018 23:35:33
Niebieska_Laguna napisał(a):

defed napisał(a):

Ale nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w sklepie, żadna kasjerka nie przyjmie trzech złotych nadwyżki, bo jej po prostu nie wolno i miałaby problemy.

W Polsce jest takie prawo, że to klient idąc na zakupy ma obowiązek mieć zdolność zapłaty czy to kartą, czy mieć odliczone zgodne na zakupy. Sklep wydając resztę idzie nam na rękę - by nie stracić klienta. Mało kto o tym wie i stąd te jazdy przy kasie w Biedronce o 8 rano typu: A co to, nie ma pani wydać z 200zł, przecież kupiłem zapałki i wymagam! A to goowno prawda - sklep może odmówić sprzedaży, zgodnie z prawem. Tyle, że się tego nie robi, bo ucierpiałby wizerunek firmy.

Wiem, wiem emotka  Ale chodzi mi bardziej o taką sytuację, że obsługuje mnie bardzo miła Pani i chciałabym jej zostawić napiwek. Nie mogę powiedzieć, żeby nie wydawała mi np. 5 złotych reszty, bo jej nie wolno wyciągnąć tych pieniędzy z kasy i zabrać dla siebie. 

to nie targowisko. jak pani jest miła, to można ją znaleźć po pracy.

jej nie wolno takich rzeczy robić oficjalnie i bardzo dobrze. bo ta pani to nie właścicielka sklepu, czyli kasy, ale czyjś pracownik. ona swoją pensję dostaje. jak chcesz ją zaprosić potem na kawę czy piwo, to masz dużo czasu w innych godzinach.
0 0

Niebieska_Laguna

#6498913 Napisano: 16.06.2018 09:01:26
taalvikki napisał(a):

defed napisał(a):

Ale nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w sklepie, żadna kasjerka nie przyjmie trzech złotych nadwyżki, bo jej po prostu nie wolno i miałaby problemy.

W Polsce jest takie prawo, że to klient idąc na zakupy ma obowiązek mieć zdolność zapłaty czy to kartą, czy mieć odliczone zgodne na zakupy. Sklep wydając resztę idzie nam na rękę - by nie stracić klienta. Mało kto o tym wie i stąd te jazdy przy kasie w Biedronce o 8 rano typu: A co to, nie ma pani wydać z 200zł, przecież kupiłem zapałki i wymagam! A to goowno prawda - sklep może odmówić sprzedaży, zgodnie z prawem. Tyle, że się tego nie robi, bo ucierpiałby wizerunek firmy.

Wiem, wiem emotka  Ale chodzi mi bardziej o taką sytuację, że obsługuje mnie bardzo miła Pani i chciałabym jej zostawić napiwek. Nie mogę powiedzieć, żeby nie wydawała mi np. 5 złotych reszty, bo jej nie wolno wyciągnąć tych pieniędzy z kasy i zabrać dla siebie. 

to nie targowisko. jak pani jest miła, to można ją znaleźć po pracy.

jej nie wolno takich rzeczy robić oficjalnie i bardzo dobrze. bo ta pani to nie właścicielka sklepu, czyli kasy, ale czyjś pracownik. ona swoją pensję dostaje. jak chcesz ją zaprosić potem na kawę czy piwo, to masz dużo czasu w innych godzinach.

Haha, no może od razu poproszę o numer telefonu i zaproponuję dozgonną przyjaźń. Haha. Chyba jak zwykle Cię ponosi. Poza tym dałam to tylko jako przykład obrazujący niesprawiedliwość, że kelner czy dostawca może sobie spokojnie zbierać nadwyżki, nie wydawać reszty, żeby potem zabrać to do swojej kieszeni, a pracownik sklepu już nie. To była wypowiedź w kwestii zostawiania napiwków za wykonaną usługę, więc nie wiem, co ma do tego zapraszanie kogoś na kawę? To, że ktoś wykonując swoją pracę zrobił dla mnie coś ponad swoje obowiązki, a ja chcę mu za to podziękować, nie znaczy, że mamy zostać znajomymi/przyjaciółmi i zapraszać się na kawy... Czasem pracownicy naprawdę robią coś czego wcale nie muszą i aż się chce im skromnie odwdzięczyć. Chyba jest różnica między zostawieniem napiwku, a zaproszeniem kogoś do kawiarni... Wszystko takie oficjalne... Zluzujcie trochę.
1 mietowa 0

Niebieska_Laguna

#6498917 Napisano: 16.06.2018 09:14:33
cb656 napisał(a):

dałam to tylko jako przykład obrazujący niesprawiedliwość, że kelner czy dostawca może sobie spokojnie zbierać nadwyżki, nie wydawać reszty, żeby potem zabrać to do swojej kieszeni, a pracownik sklepu już nie.

Tak, to jest wybitnie niesprawiedliwe, że w sytuacji, kiedy innni sprzedający NIE MOGĄ, akurat uprzywilejowana grupa serwujących może brać łapówki i tu fiskus dziwnie niemrawy jest, podobnie jak nie rozlicza koszyka z datkami od wiernych w kościołach emotka

CBŚ656 żyj i daj ludziom żyć, haha. Kiedyś w konkursie rozdawali po 5 kilogramów cukierków, kurier, który zawsze idzie mi na rękę przywiózł mi kilka takich paczek, w podziękowaniu za częstą jego pomoc - dałam mu jeden taki karton z 5 kilogramami cukierków dla jego rodzinki. Czy to była łapówka? Czy powinien odprowadzić od tego podatek? Czy mam się spodziewać nalotu antyterrorystów za ten haniebny czyn? A może powinnam wysłać te cukierki do jego pracodawcy? Każdy jakoś kombinuje. Proponuję zabrać się za przekręty wielkich koncernów emotka  To będzie z większym pożytkiem dla ludzkości emotka
0 0

Niebieska_Laguna

#6498921 Napisano: 16.06.2018 09:34:04
cb656 napisał(a):

CBŚ656 żyj i daj ludziom żyć, haha.

Czy uważasz, że wyrażanie swojego zdania to jest nakładanie kagańca na innych? Bo ja wcale tak nie myślę. Trwa dyskusja. Traktuj to jako zdanie w dyskusji i nie zarzucaj mi, że nie daję ludziom żyć. Ja tylko przedstawiam swoją opinię, a tu zaraz huzia na Józia, że CBŚ. To nie fair. emotka

Oj, Ty, mistrz sarkazmu i ironii, nie powinieneś się takim drobnym żartem przejmować emotka  Miłego dnia emotka
0 0

dwaburekoty

#6498993 Napisano: 16.06.2018 15:35:02
Odziedziczyliśmy dom z całym dobrodziejstwem inwentarza, w tym wspaniałe, dębowe, rzeźbione szafy. Poprzednia właścicielka miała prawie 90 lat, rzadko kiedy otwierała okna, wielką miłością darzyła prawdziwe futra i psy. Dom powoli doprowadzamy do porządku w szumnie ogłaszanym każdemu remoncie, niestety, szafy po 4 latach wietrzenia wciąż śmierdzą czymś słodkim. Żal mi wyrzucać, sprzedawać nie mam serca. Macie może jakiś sposób na wyeliminowanie tego zapachu? Woda z octem była, woda z octem i sodą oczyszczoną była, specyfiki polecane w sklepach były (na szczęście jednej z szafy skutecznie pomogły), wietrzenie kilka dni na świeżym powietrzu było. 
0 0

masza

#6499001 Napisano: 16.06.2018 15:52:13

mczarna napisał(a):

bruce napisał(a):

joan napisał(a):

Do dziś mam kalosze w kwiatki z jakiegoś konkursu od IQ marketing , bransoletki  Tous z  Rexony , bluzy z Prince Polo,jest w czym wybierać  emotka
2 brucee, joan 0

defed

#6499803 Napisano: 19.06.2018 12:07:58
Uwaga, w konkursie Tyskiego w Biedronce nie mogą brać udziału osoby w wieku > 100 l.emotka  Co to za dyskryminacja?!  emotka
 emotka
1 brucee 0

joan

#6499812 Napisano: 19.06.2018 12:26:50
masza napisał(a):

Do dziś mam kalosze w kwiatki z jakiegoś konkursu od IQ marketing , bransoletki  Tous z  Rexony , bluzy z Prince Polo,jest w czym wybierać  emotka

Princepolowe bluzy mam i ja, ciężko się z nimi rozstać emotka
0 0

atyde25

#6499833 Napisano: 19.06.2018 13:07:19
Balcerzak już mnie tak bardzo nie wkurza dziękuję bardzo,bardzo -ameryka.

Mam kilka tych bluz z Łosiami z PP idealny motyw dla mnie bo zawsze byłam naiwnym łosiem i tak już zostanie.
Wkurza mnie ,że się spociłam w Galerii i to przy klimatyzacji:)
1 brucee 0

zezowaty_kot

#6500011 Napisano: 19.06.2018 20:20:47
defed napisał(a):

Uwaga, w konkursie Tyskiego w Biedronce nie mogą brać udziału osoby w wieku > 100 l. emotka  Co to za dyskryminacja?!  emotka
 emotka

Cytuj wiadomośćNawet nie wiesz jak się cieszę, że najmocniejsza konkurencja mi odpadła emotka emotka emotka emotka emotka
2 defed, edzia21 0

andziulka21

#6500015 Napisano: 19.06.2018 20:25:30
Szukam pomysłu na imieninowe prezent dla teściowej.. emotka
Kompletnie nie wiem co wybrać bo ta kobieta wszystko ma emotka
1 brucee 0

cherry_coke

#6500019 Napisano: 19.06.2018 20:40:30
andziulka21 napisał(a):

Szukam pomysłu na imieninowe prezent dla teściowej..  emotka

Może voucher na jakiś zabieg kosmetyczny lub masaż. Albo zaproszenie do restauracji. Są te wszystkie strony, które sprzedają takie rzeczy w formie voucherów. Jest to jakaś alternatywna dla zwykłych prezentów. 

androm

#6500124 Napisano: 20.06.2018 10:03:07
cb656 napisał(a):

andziulka21 napisał(a):

To może coś jej... ZABIERZ? emotka
Będzie kobieta miała chwile emocji, zajmie się poszukiwaniem, no wiesz: coś nowego dla niej, to bezcenne emotka

Już jej zabrała, syna:)

andziulka21

#6500127 Napisano: 20.06.2018 10:08:29
cherry_coke napisał(a):

andziulka21 napisał(a):

Może voucher na jakiś zabieg kosmetyczny lub masaż. Albo zaproszenie do restauracji. Są te wszystkie strony, które sprzedają takie rzeczy w formie voucherów. Jest to jakaś alternatywna dla zwykłych prezentów. 

Obawiam się niestety, że wouchery i inne karty podarunkowe dała by córusi.. A szwagierki uszczęśliwiac nie będę emotka
0 0