Wkurza mnie...

picola

#6709590 Napisano: 15.06.2020 13:28:00
asantesana napisał(a):

visserarthur napisał(a):

Co to jest "włącznie"? Jak coś jest "do", to do konca dnia, a nie włącznie, czy wyłącznie  emotka . Jak tydzień trwa od poniedziałku do niedzieli, to z niedzielą, czy nie? (dla niektórych tydzień trwa od niedzieli do soboty, ale to i tak ta sama zasada).
Reasumując- jeśli bony nie działają, należy interweniować.
Jak pociąg jedzie z Wrocławia do Krakowa, to jego bieg kończy się w Opolu? Nie dojeżdża do Krakowa? (uproszczenie, nie będę wszystkich stacji wymieniać, liczy się pierwsza i ostatnia).

Kiedyś dyskutowałam o tym z kolega informatykiem-programistą i dla niego jeśli coś jest do niedzieli, to znaczy, ze do soboty 23:59:59 i tak pisze się programy. W konkursach przyjęło się inaczej, dlatego tam jest ważna informacja w regulaminie, do której godziny, jeśli do niedzieli 23:59, to znaczy, że włącznie z nią.

Tak jest nie tylko w konkursach. Jak jest zwolnienie lekarskie do środy, to do pracy idzie się w czwartek, Zapytaj informatyka, czy jak ma urlop do piątku, to czy w piątek jest w pracy? Podobnie jest z podatkami, termin jest do 30 kwietnia i do końca dnia 30 kwietnia masz prawo wysłać PIT.

FBbeata7

#6709594 Napisano: 15.06.2020 13:55:23
Dwa razy ( niechcący) kliknęłam  to samo zgłoszenie na Żywca, przyszły 2 maile z potwierdzeniem.Czyżby oni nie weryfikowali, czy dany kod już był wprowadzony? Być może to jest sekret tego, że tak trudno wygrać?
0 0

luki28

#6709595 Napisano: 15.06.2020 14:19:28
Odnośnie biegu terminu, wystarczy się powołać na przepisy KC:
Art. 110. Sposób obliczania terminu:
Jeżeli ustawa, orzeczenie sądu lub decyzja innego organu państwowego albo czynność prawna oznacza termin nie określając sposobu jego obliczania, stosuje się przepisy poniższe. 
Art. 111. § 1. Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia. § 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło

visserarthur

#6709596 Napisano: 15.06.2020 14:24:36
Dokładnie, tak jak pisałem wyżej, obowiązuje prawo... Tak samo, jak często zdarzające się pytania, "czy jak wygrałam w środę, a mam na wysłanie paragon 7 dni, to czas mam do wtorku?"- tutaj zastosowanie ma:

§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło

(Czyli do środy.)
0 0

zielonaszpilka

#6709597 Napisano: 15.06.2020 14:39:39
FBbeata7 napisał(a):

Dwa razy ( niechcący) kliknęłam  to samo zgłoszenie na Żywca, przyszły 2 maile z potwierdzeniem.Czyżby oni nie weryfikowali, czy dany kod już był wprowadzony? Być może to jest sekret tego, że tak trudno wygrać?

weryfikują i jak wpiszesz kod, który był użyty to pojawia się komunikat "kod już został wykorzystany", czy coś w ten deseń i zgłoszenie w ogóle nie przejdzie. U Ciebie to jakiś błąd systemu zapewne, ale nie jest to standardowa sytuacja.

mkrzysiek

#6709605 Napisano: 15.06.2020 15:28:06
Wkurza mnie cena truskawek w skupie 2.40zł za kg.
Jak tu rolnik ma godnie zarobić?
0 0

tereniagno

#6709608 Napisano: 15.06.2020 15:46:49
Wkurza mnie, że wysyłam dziennie po kilkanaście paragonów na loterię,
z różnych konkursów i nic nie mogę wygrać emotka
Tracę już cierpliwość i niechęć do dalszej gryemotka emotka
0 0

anialistopad

#6709609 Napisano: 15.06.2020 15:51:33
mkrzysiek napisał(a):

Wkurza mnie cena truskawek w skupie 2.40zł za kg.
Jak tu rolnik ma godnie zarobić?

A w sklepie minimum 10 zł szok
0 0

monnikk

#6709620 Napisano: 15.06.2020 16:06:27
Wkurzają mnie złodzieje, którzy zrobili internetowe zakupy na moją kartę, wkurza mnie bank, który poinformował mnie o dziwnej transakcji tydzień po fakcie. I wkurzam się na siebie, bo może  mogłam sobie ustawić limit na zero i nie byłoby kłopotu. 

kukuleczka

#6709660 Napisano: 15.06.2020 17:48:13
monnikk napisał(a):

Wkurzają mnie złodzieje, którzy zrobili internetowe zakupy na moją kartę, wkurza mnie bank, który poinformował mnie o dziwnej transakcji tydzień po fakcie. I wkurzam się na siebie, bo może  mogłam sobie ustawić limit na zero i nie byłoby kłopotu. 

Możesz coś więcej powiedzieć? W jaki sposób ktoś byl w posiadaniu Twojej karty/ danych? Jest to jakiś konkretny przypadek czy dane pozyskane niewiadomo skąd?
Czlowiek teraz wszedzie podaje dane - allegro, olx, aliexpress itd emotka  
1 brucee 0

monnikk

#6709671 Napisano: 15.06.2020 18:12:12
kukuleczka napisał(a):

Możesz coś więcej powiedzieć? W jaki sposób ktoś byl w posiadaniu Twojej karty/ danych?  

To karta walutowa, używana tylko na wyjazdach zagranicznych i do rezerwowania zagranicznych hoteli (na booking). Nie używam jej na co dzień, dlatego sama się nie zorientowałam. Ostatni raz używałam jej pół roku temu. Nikt mi jej fizycznie nie ukradł, mam ją w domu. Dostałam dziś sms z banku, że karta została tymczasowo zablokowana ze względów bezpieczeństwa i czy potwierdzam taką transakcję. Odpisałam, że nie potwierdzam. Po zalogowaniu na koncie zobaczyłam, że ta transakcja była robiona kilka dni temu i pieniądze zostały pobrane. Zaznaczam, że nie dostałam wcześniej żadnego sms 3DSecure. Zadzwoniłam do banku, konsultant analizował że mną wszystkie transakcje, oprócz tej dziwnej była jeszcze jedna, "testowa" czy karta działa. Karta została zamknięta, transakcje są zgłoszone jako niepotwierdzone. Mam napisać reklamację. Podobno pieniądze są do odzyskania. Zobaczymy. 

zielonaszpilka

#6709677 Napisano: 15.06.2020 18:27:05
monnikk napisał(a):

kukuleczka napisał(a):

Możesz coś więcej powiedzieć? W jaki sposób ktoś byl w posiadaniu Twojej karty/ danych?  

To karta walutowa, używana tylko na wyjazdach zagranicznych i do rezerwowania zagranicznych hoteli (na booking). Nie używam jej na co dzień, dlatego sama się nie zorientowałam. Ostatni raz używałam jej pół roku temu. Nikt mi jej fizycznie nie ukradł, mam ją w domu. Dostałam dziś sms z banku, że karta została tymczasowo zablokowana ze względów bezpieczeństwa i czy potwierdzam taką transakcję. Odpisałam, że nie potwierdzam. Po zalogowaniu na koncie zobaczyłam, że ta transakcja była robiona kilka dni temu i pieniądze zostały pobrane. Zaznaczam, że nie dostałam wcześniej żadnego sms 3DSecure. Zadzwoniłam do banku, konsultant analizował że mną wszystkie transakcje, oprócz tej dziwnej była jeszcze jedna, "testowa" czy karta działa. Karta została zamknięta, transakcje są zgłoszone jako niepotwierdzone. Mam napisać reklamację. Podobno pieniądze są do odzyskania. Zobaczymy. 

kukuleczka bądź dobrej myśli, powinno się udać odzyskać pieniądze.
Mój tata miał podobną sytuację, tyle że zorientował się sam w ciągu kilku godzin, bo akurat zalogował się na konto. Ktoś zrobił zakupy przy użyciu jego karty. I też najpierw była "testowa" transakcja na kilka funtów, a potem już właściwa na kilkaset. Zakupy były robione w Stanach, z terenu Wielkiej Brytanii z wysyłką do Indii emotka Ja z Polski pisałam do Stanów, do sklepu w którym była zrobiona transakcja, oni ze Stanów dzwonili do mojego ojca w Anglii i na podstawie tej rozmowy zblokowali zakup i pieniądze wróciły na konto. Tej testowej transakcji chyba nie udało się odkręcić, ale to było kilkanaście złotych, więc tata machnął ręką. Sprawa została zgłoszona na policję i przez mojego ojca i przez sklep, ale chyba nic im się nie udało ustalić. W każdym razie do dzisiaj nie mamy pojęcia, jak weszli w posiadanie danych karty. Tata korzystał z niej do kupowania biletów lotniczych i bookowania aut i parkingów. 

Edit: tata jeszcze podejrzewa, że ktoś z jego otoczenia mógł kiedyś spisać dane karty, ale źródło wycieku nie zostało ustalone.

halliday

#6709705 Napisano: 15.06.2020 20:53:02
loteria żywiec, wysłałem już 63 kody, a nie trafiłem ani jednej nagrody, nawet zniżki do empiku. A tam chyba wychodzi ze średnio nagroda powinna być co 40sek?
I jeszcze 3 krotnie miałem kod 8 znakowy.
0 0

rufus

#6709707 Napisano: 15.06.2020 21:05:07
halliday napisał(a):

loteria żywiec, wysłałem *już 63 kody, a nie trafiłem ani jednej nagrody, nawet zniżki do empiku. A tam chyba wychodzi ze średnio nagroda powinna być co 40sek?
I jeszcze 3 krotnie miałem kod 8 znakowy.

Chyba *dopiero emotka

FBgabriela1

#6709717 Napisano: 15.06.2020 21:46:32
Chyba nie jest mi dane kupic okulary na voucher.. dzis w południe rzeczywiście dzialal juz na stronie, postanowilam ze popoludniu cos zamowie. Okolo 18 komunikat ze "voucher zostal juz wykorztany" ???????? siostra sprawdzala w sklepie stacjonarnym, pani powiedziala ze na pewno wykorzystany, bo tez ma taki komunikat.. dodam, ze był odkupiony.. ktos mial podobnie ? Porusze niebo i ziemię, zeby dowiedziec sie co sie z nim stało, bo nie lubie jak mnie ktos w ciula robi (choć za rękę nie załapałam, wiec z osoadami sie wstrzymam..)
0 0

FBgabriela1

#6709730 Napisano: 15.06.2020 22:21:44
superloser napisał(a):

FBgabriela1 napisał(a):

Chyba nie jest mi dane kupic okulary na voucher.. dzis w południe rzeczywiście dzialal juz na stronie, postanowilam ze popoludniu cos zamowie. Okolo 18 komunikat ze "voucher zostal juz wykorztany" ???????? siostra sprawdzala w sklepie stacjonarnym, pani powiedziala ze na pewno wykorzystany, bo tez ma taki komunikat.. dodam, ze był odkupiony.. ktos mial podobnie ? Porusze niebo i ziemię, zeby dowiedziec sie co sie z nim stało, bo nie lubie jak mnie ktos w ciula robi (choć za rękę nie załapałam, wiec z osoadami sie wstrzymam..)

Kody maja to do siebie, ze moga Ci powiedziec kiedy, gdzie i na co został on użyty emotka  
Powodzenia w dochodzeniu 

Dzieki, dobrze wiedziec emotka  meile napisane, czekam na odp. 
0 0

cudaczek121

#6709819 Napisano: 16.06.2020 12:14:17
Kilka dni temu pisałam w tym wątku, że wkurzyło mnie, że ktoś z posesji mojego sąsiada ukradł pustą butlę gazową, którą moja mama postawiła na jego ogródku. Okazało się wczoraj, że sąsiad faktycznie wyjechał, ale butlę schował w bezpieczne miejsce jego syn, który akurat w międzyczasie przyjechał do ojca podać kwiatki podczas jego nieobecnościemotka  Na szczęście sąsiad nam uwierzył, że to nasza butla była, bo nieraz ją już napełniał.Poza tym, gdy wyjeżdżał, zamknął bramę wjazdową od podwórka, aby nikt postronny nie wchodził,a od strony naszego podwórka furtka jest zawsze otawrta, bo sąsiad nam ufa, a my jemu:) No to się już odwkurzyłam, ha,ha.

Gość: chochliczka

#6709959 Napisano: 16.06.2020 20:05:49
Wkurza mnie zycie, nic mi nie wychodzi, nie mam siły nawet by wstać z łózka emotka  
0 0

kumulacja

#6709962 Napisano: 16.06.2020 20:21:59
chochliczka napisał(a):

Wkurza mnie zycie, nic mi nie wychodzi, nie mam siły nawet by wstać z łózka emotka  

Chochliczko! Nie zasmucaj nas! Rozejrzyj się - słoneczko świeci, kwiaty rosną, a my podtrzymujemy Ciebie na duchu! emotka

kukuleczka

#6709971 Napisano: 16.06.2020 20:58:02
chochliczka napisał(a):

Droga chochliczko nie znam Cie, nie wiem co Ci leży na serduchu, ale mnie też los doświadczył. Ale wiem jedno - po KAŻDEJ burzy wychodzi słońce. 
Jeszcze 3-4 miesiące temu myślałam, że w moim życiu już nic nie będzie lepszego, a dziś jestem w lepszym miejscu niż się spodziewałam.
Trzymam za Ciebie mocno kciuki i i przesyłam moc uścisków emotka emotka emotka emotka